Homocistein

Opis analize:

Test za homocistein je laboratorijski test koji se koristi za mjerenje razine homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina koja se formira tijekom metabolizma metionina, a njegova razina u krvi može biti povezana s rizikom od različitih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega i neurološke poremećaje.

Referentne vrijednosti: Normalne razine homocisteina u krvi variraju ovisno o laboratoriju koji provodi test, ali se obično kreću između određenog raspona. Povišene razine homocisteina mogu ukazivati na povećan rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, periferne vaskularne bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Priprema za analizu: Priprema za testiranje na homocistein obično uključuje uzimanje uzorka krvi, a pacijent može biti upućen da prestane uzimati određene lijekove ili dodatke prehrani prije testiranja, jer neki lijekovi mogu utjecati na rezultate testa.

Cijena analize: 55,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Test za homocistein može biti koristan u procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema povezanih s povišenim razinama homocisteina. Povećani homocistein može biti faktor rizika za razvoj ateroskleroze i tromboze. Uz to, liječnici mogu preporučiti testiranje na homocistein kod osoba s povećanim rizikom od srčanih bolesti ili kod onih koji imaju obiteljsku anamnezu bolesti srca. Rezultati testa obično se tumače u kontekstu drugih čimbenika rizika i kliničkih podataka kako bi se donijela adekvatna dijagnoza i plan liječenja.

    Povezane bolesti: Bolesti bubrega, Ostali hormoni, Srčane bolesti