Holinesteraza

Opis analize:

Holinesteraze su enzimi koji pomažu nervnom sistemu da pravilno funkcioniše. U tijelu postoje dva odvojena enzima holinesteraze: (1) acetilholinesteraza, koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima, kao i u plućima, slezeni, nervnim završecima i sivoj tvari mozga, i (2) pseudoholinesteraza (butirilholinesteraza), pronađena u serumu kao i u jetri, mišićima, gušterači, srcu i bijeloj tvari mozga. Testovi holinesteraze mjere aktivnost ovih enzima.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 15,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Holinesteraze su enzimi koji pomažu nervnom sistemu da pravilno funkcioniše. U tijelu postoje dva odvojena enzima holinesteraze: (1) acetilholinesteraza, koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima, kao i u plućima, slezeni, nervnim završecima i sivoj tvari mozga, i (2) pseudoholinesteraza (butirilkolinesteraza), pronađena u serumu kao i u jetri, mišićima, gušterači, srcu i bijeloj tvari mozga. Testovi holinesteraze mjere aktivnost ovih enzima.

  Acetilkolinesteraza je uključena u prijenos nervnih impulsa razgradnjom acetilholina, hemikalije koja pomaže u prijenosu signala preko nervnih završetaka. Smanjenje aktivnosti enzima acetilholinesteraze dovodi do viška acetilholina na nervnim završecima. To može dovesti do prekomjerne stimulacije nerava unutar tjelesnih tkiva i organa. Pseudohlinesteraza je uključena u procesiranje i metabolizam lijekova.

  Dva najčešća razloga za ispitivanje nivoa aktivnosti u krvi su:

  • Izloženost organofosfatnim pesticidima – Insekticidi koji sadrže organofosfate mogu inhibirati aktivnost holinesteraze i pseudoholinesteraze.
  • Nasljedni nedostatak pseudoholinesteraze. Neki pojedinci imaju naslijeđeni nedostatak zbog genetske varijante enzima pseudoholinesteraze.

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Bolesti gušterače, Bolesti jetre, Enzimi