HIV

Opis analize:

Nakon prodiranja virusa u ciljnu stanicu, oslobođeni virusni genom se prepisuje na dvostruku DNA zavojnicu a zatim prenosi u jezgru stanice gdje se integrira u njen genom. Za razliku od drugih retrovirusa, ovdje nema latentnog, provirusnog infektivnog stanja u primarnoj ciljnoj stanici HIV infekcije (stanice CD4+ limfociti), već kontinuirani prepis i sinteza provirusnog DNA genoma koji vodi prema virusnoj infekciji.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: negativno
Pozitivan nalaz ukazuje na infekciju HIV-om.

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 25,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Osim ovih limfocita, druge stanice koje nose receptor CD4, kao što su makrofagi i stanice limfnog čvora dentrita mogu se isto zaraziti te služe kao latentna rezerva. Infekcija HIV-om neophodna je za patogenezu AIDS-a. Virus odgovoran za širenje ove infekcije koja slabi imuni sistem je uglavnom HIV-1 koji se dijeli u 10 pod-tipova s različitom geografskom pojavom. HIV-2 je lokaliziran uglavnom u zapadnoj Africi, no sada se širi na neka područja Indije.

    Virus se prenosi spolnim kontaktom i putem krvi. Najviše su ugrožene osobe iz visoko-rizičnih grupa: homoseksualni muškarci s mnogo seksualnih partnera, muškarci i žene ovisnici koji dijele igle, te osobe koje imaju seksualni kontakt s nekime iz ovih grupa. Jednom kada infekcija dosegne određen stupanj prevalencije u populaciji, virus se prenosi heteroseksualno među općom populacijom i zahvaća jednako oba spola, kao npr. kod sub-Saharskih afrikanaca.

    Antitijela na HIV mogu se odrediti 4 do 12 sedmica nakon infekcije i ostaju za cijeli život. Svaki pozitivan nalaz antitijela mora se potvrditi s nekom drugom metodom.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti