Helicobacter pylori

Opis analize:

Helicobacter pylori je bakterija koja nastanjuje gastrointestinalni trakt (probavnu cijev ljudskog organizma) te s obzirom na činjenicu da joj želučana kiselina ne smeta ona se bez problema kreće cijelom dužinom probavne cijevi. Stoga se može naći u svim dijelovima ove cijevi, odnosno od usne šupljine i sinusa pa do završnog dijela debeleog crijeva odnosno anusa. Helicobacter pylori se može naći i u sinusima, zbog neposrednog kontakta istih sa početni dijelom probavne cijevi, te se nalazi i u 40 % zubnog karijesa.

Referentne vrijednosti: Pozitivan nalaz ukazuje na prisustvo H. pylori.

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potreba nikakva posebna priprema pacijenta, ali se napominje da zbog dugotrajnog zadržavanja antitijela i nakon izliječene bolesti, preporučuje se ponoviti određivanje Helicobacter pylorija najranije 4-6 mjeseci nakon provedene antibiotske terapije ili još bolje detekciju provesti drugom metodom.

Cijena analize: 20,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Smatra se da je Helicobacter pylori bolest urbanih (gradskih) ljudi, odnosno da je posljedica bliskih kontakata pošto se može prenijeti i šoljicom kafe ili čašom pića. Zbog toga je u gradovima preko 50% pa čak i do 70% ljudi bilo u kontaktu sa Helicobacter pylori, dok je taj broj znatno manji u ruralnim (seoskim) sredinama. S obzirom na činjenicu da se u želudcu normalno ne nalaze bakterije jer ih ubija želučana kiselina, čija je to prvenstvena uloga, prisutnost Helicobacter pylori u želudcu dovodi do upale želučane sluznice.

  Tako upaljena želučana sluznica postaje osjetljiva na djelovanje želučane kiseline čime su stvoreni uvjeti za razvoj kronične upale koja, ako se ne liječi, tijekom vremena može dovesti do pojave ulkusa (vrijed, čir). U težim slučajevima ulkusne bolesti može doći do probijanja (perforacije) želučane stijenke čime se želučani sadržaj izljeva u trbušnu šupljinu te izaziva po život opasno stanje upalu potrbušnice, koja se mora liječiti operativno. Drugi problem koji se može javiti nakon dugogodišnje hronične upale želudca je razvoj zloćudne bolesti želudca odnosno karcinoma („rak“).

  Naime Helicobacter pylori je kancerogena bakterija, te je većina pacijenata koji se liječe od karcinoma želudca pozitivna na Helicobacter pylori. Na sreću većina pacijenata koja je pozitivna na Helicobacter pylori nema karcinom želudca. Helicobacter pylori je i neovisni rizični faktor za razvoj još jedne vrste zloćudne bolesti želudca – limfoma želudca. Zbog svega prethodno rečenog iznimno je važno što ranije otkriti Helicobacter pylori infekciju i efikasno ju liječiti odnosno eradicirati (iskorijeniti) Helicobacter pylori.

  Samo liječenje Helicobacter pylori infekcije se provodi takozvanom trojnom terapijom, to jest uzima se lijek za smanjivanje lučenja želučane kiseline u kombinacija sa dva antibiotika. Postoje različite kombinacije ovih lijekova, a koju će kombinaciju lijekova kao i dužinu liječenja izabrati gastroenterolog ovisi o mnogim čimbenicima a prvenstveno o nalazu gastroskopije.

  TESTOVI NA HELICOBACTER PYLORI

  Infekcija bakterijom Helicobacter pylori obično dugo vremena ne izaziva značajnije subjektivne smetnje pacijentima koji ju imaju, stoga se preporučaju preventivna testiranja na prisutnost Helicobacter pylori infenkcije. Postoji nekoliko testova koji služe za otkrivanje Helicobacter pylori infekcije, i svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke kao i točno određene indikacije kad ih treba raditi.

  SEROLOŠKI TEST

  Serološko testiranje na Helicobacter pylori je testiranje iz krvi koje nam govori da li je pacijent bio u kontaktu sa Helicobacter pylori-em. Testiranjem se određuje prisutnost IgG antitjela na Helicobacter pylori koja mogu ostati pozitivna i nakon što se infekcija izliječi. Određivanjem IgM antitijela moguće je otkriti trenutno prisutnu infekciju ali većina komercijalno prisutnih testova zbog financijskih razloga detektira samo IgG antitijela. Ovaj test je najosjetljiviji od svih testova ali samo ako pacijent do tada nije liječen od Helicobacter pylori infekcije.

  Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti, Probavni trakt