Helicobacter pylori antigen iz stolici

Opis analize:

Bakterija Helicobacter pylori smatra se glavnim uzročnim faktorom kroničnog gastritisa tipa B te ne-medicinski induciranog čira dvanaesterca i želuca. Određivanje H. pylori može se vršiti neinvazivnom izdisajnom metodom, serološki ili iz stolice. U stolici se traži da li postoje antigeni bakterije, izdisajni test pomoću neradioaktivnog izotopa 13C detektira prisutnost H. pylori u želucu, dok serološki test detektira protutijela na H. pylori u krvi. Ovim je testom moguće utvrditi prisustvo antigena – bakterije Helicobacter pylori u stolici, pri čemu ovaj test, za razliku od utvrđivanja prisustva antitijela na H. pylori (iz krvi, odnosno seruma), dokazuje prisustvo same bakterije.

Referentne vrijednosti: Negativan nalaz – nije prisutna bakterija H. pylori.

Priprema za analizu: Za ovu analizu nije potreba nikakva posebna priprema pacijenta.

Cijena analize: 25,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Procjena ukupnih karakteristika ove metode je 97,8%.Ovo je imunokromatografski test koji omogućuje brzu detekciju antigena H. pylori direktno u stolici. U usporedbi s klasičnim serološkim testom (ELISA), rezultati su pokazali da je osjetljivost i specifičnost ovog testa 99%, a podudaranje nalaza s ostalim metodama detekcije H. pylori (kultura, ureaza test, test izdisaja na ureu) je 92%.

  Priprema za pretragu

  Specijalna posudica s ekstrakcijskom otopinom se može dobiti kod nas u laboratoriju. Štapić iz te posudice se na 3-4 različita mjesta ubode u stolicu, tako da se mali uzorak stolice (približno veličine graška, nikako ne više!) prenese u otopinu. Sve se dobro zatvori i donese isti dan u laboratorij.

  Ako nije moguće ili praktično doći u laboratorij po posudicu s otopinom, svjež uzorak stolice veličine oraha se može donijeti u laboratorij u posudici za uzorkovanje stolice (može se nabaviti u ljekarni), a ostatak procedure će se obaviti u laboratoriju. Testiranje pacijenata koji uzimaju antibiotike, inhibitore protonske pumpe ili preparate s bizmutovim solima treba provesti nakon što je proteklo 10-14 dana od prestanka terapije.

  Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti, Probavni trakt, Upalni procesi