HBeAg (Hepatitis B e-antigen)

Opis analize:

HBeAg (Hepatitis B e-antigen) je proteinski marker koji se koristi u laboratorijskoj dijagnostici kako bi se identificirala i pratile infekcije virusom hepatitisa B (HBV). Ova laboratorijska analiza pruža važne informacije o aktivnosti virusa i pomaže u procjeni rizika od prijenosa infekcije na druge osobe.

Referentne vrijednosti: Rezultati analize HBeAg mogu biti pozitivni ili negativni, a njihovo tumačenje treba provesti u kontekstu kliničkih podataka pacijenta. Negativan rezultat obično ukazuje na manji rizik od prijenosa i može sugerirati fazu bolesti u kojoj je pacijent manje zarazan. S druge strane, pozitivan rezultat upućuje na aktivnu replikaciju virusa i povećan rizik od prijenosa.

Priprema za analizu:

Cijena analize: 35,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija
  1. Identifikacija akutne ili kronične infekcije: Pozitivan rezultat za HBeAg ukazuje na aktivnu replikaciju virusa hepatitisa B, što može biti povezano s akutnom ili kroničnom fazom infekcije. Ovaj rezultat može pomoći u određivanju stadija bolesti.
  2. Procjena rizika prijenosa: Pacijenti s pozitivnim HBeAgom imaju povećan rizik od prijenosa virusa drugima, stoga je važno identificirati ih i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila daljnja transmisija.
  3. Određivanje terapijskog pristupa: Rezultati analize HBeAg također mogu utjecati na odluke o terapiji. Na primjer, negativan HBeAg može ukazivati na fazu bolesti u kojoj je pacijent manje zarazan, dok pozitivan rezultat može značiti potrebu za specifičnim tretmanima.
  4. Pratnja tijeka bolesti: Redovito praćenje razine HBeAg-a može pomoći u procjeni odgovora na terapiju i prognozi pacijenta.

  Povezane bolesti: Virusološka serologija