GGT – Gama-glutamiltransferaza

Opis analize:

GGT (gama-glutamil transferaza) je enzim koji se nalazi u stanicama jetre i drugim tkivima u tijelu. Njegova prisutnost u krvi može ukazivati na oštećenje jetre ili žučnih puteva.

Razumijevanje gama-glutamil transferaze (GGT) i njezinog značenja za zdravlje jetre može biti korisno. Evo nekoliko dodatnih informacija koje su bitne za GGT:

 1. Specifičnost za jetru i žučne puteve: Iako se GGT može naći u različitim tkivima u tijelu, najviše je koncentriran u stanicama jetre i žučnih puteva. To znači da povećanje razine GGT obično ukazuje na patološke promjene u jetri ili žučnim putevima.
 2. Interakcija s drugim testovima jetrene funkcije: GGT često se mjeri zajedno s drugim testovima jetrene funkcije, poput enzima alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST). Ovi testovi zajedno pružaju detaljniju sliku o zdravlju jetre.
 3. Povezanost s alkoholom: Povećanje razine GGT često se povezuje s konzumacijom alkohola. Ona može biti korisna u praćenju alkoholizma ili procjeni stupnja oštećenja jetre uzrokovanog alkoholom.
 4. Upotreba u dijagnostici i praćenju bolesti jetre: Povišene razine GGT mogu biti indikativne za različite bolesti jetre i žučnih puteva. Njihova redovita mjerenja mogu biti korisna u dijagnosticiranju bolesti jetre, praćenju njihovog napretka i odgovora na terapiju.
 5. Utjecaj lijekova: Određeni lijekovi, uključujući antiepileptike, statine, i neke antibiotike, mogu povećati razine GGT. Stoga je važno informirati svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate prije testiranja na GGT.
 6. Značaj za prevenciju: Redovito praćenje razine GGT može biti korisno za prevenciju bolesti jetre, posebno kod osoba koje imaju povećani rizik, poput onih s pretilošću, dijabetesom ili obiteljskom poviješću bolesti jetre.

Referentne vrijednosti: Normalne vrijednosti GGT variraju ovisno o laboratoriju, ali obično se kreću između 9 i 48 IU/L (jedinica po litri) kod odraslih osoba.

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 3,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  GGT je prisutan u svim stanicama organizma osim u mišićima. Enzim prisutan u serumu prvenstvenu dolazi iz jetreno-žučnog sustava.

  Povezane bolesti: Bolesti jetre, Enzimi