fT3, fT4, TSH – Slobodni hormoni štitne žlijezde

Opis analize:

Kombinacija laboratorijskih analiza hormona štitne žlijezde. Hormoni i tzv. antitijela vade se iz serumske krvi kako bi se ustanovilo moguće stanje i eventualni uzrok oboljenja štitnjače. Liječnici najčešće traže osnovne hormone TSH, T3 i T4, u novije vrijeme TSH i fT4, ponekad fT3.

Referentne vrijednosti: TSH: Muškarci i žene: 0,27 – 4,20 mU/L; fT4: 12-22 pmol/L; fT3: 3,6 -6,8 pmol/L

Priprema za analizu: Hormoni štitnjače ne zahtjevaju posebnu pripremu.

Cijena analize: 30,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  FT4 (slobodni tiroksin) je oblik T4 hormona koji nije vezan na protein, i ujedno je aktivni oblik T4 hormona. Djelovanje hormona štitnjače je kompleksno: pojačavaju sintezu proteina i metabolizam ugljikohidrata, pojačavaju razgradnju kolesterola i triglicerida, utječu na rast i sazrijevanje tkiva i spolni razvoj, pojačavaju djelovanje katekolamina. Određivanje slobodnog tiroksina je važno u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače. FT4 se gotovo uvijek određuje zajedno s TSH.

  Povišena koncentracija hormona fT4 (hipertireoza) posljedica je povećanog stvaranja i lučenja hormona štitnjače, zbog čega dolazi do snižavanja razine TSH. Hipertireoze nastaju najčešće zbog Basedowljeve ili Gravesove bolesti (autoimune bolesti kod koje se stvaraju antitijela na TSH-receptore štitnjače), čvorova (nodula) u štitnjači, upala štitnjače, tumora hipofize, metastatskih karcinoma štitnjače, ili nasljednih mutacija na tireoidne receptore. Kod hipertireoze dolazi do ubrzanja metabolizma s brojnim smetnjama kao što su nemir, razdražljivost, nesanica, pojačano znojenje, opadanje kose, lupanje srca, proljev i mršavljenje.

  Kod sniženih vrijednosti fT4 dolazi do porasta TSH, usporava se metabolizam, što pak dovodi do trajnog umora, pospanosti, debljanja, nakupljanja tekućine u tijelu i poremećaja probave.
  Uzroci primarne hipotireoze mogu biti manjak joda u hrani (endemska guša), Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj propada tkivo štitnjače zbog prisutnosti antitireoidnih antitijela), subakutni i postpartalni tireoiditis, uklanjanje štitnjače kirurškim putem, poremećaji u sintezi i djelovanju hormona koji uzrokuju kongenitalnu hipotireozu u novorođenčadi.
  Otkrivanje hipotireoze u novorodenčadi je važno jer ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, djeca su mentalno retardirana, zaostaju u rastu i imaju neurološke poremećaje. Sekundarnu hipotireozu uzrokuju poremećaji hipofize i hipotalamusa.

  FT3 (slobodni trijodtironin) je oblik T3 hormona koji nije vezan na proteine. FT3 je aktivni oblik T3 hormona i čini otprilike 0,3% od ukupne količine T3. T3 (trijodtironin) je hormon štitnjače i zajedno s T4 (tiroksin) djeluje na metabolizam cijelog organizma. Oko 80% T3 nastaje iz T4 u ciljnim organima (primarno u jetri). Koristi se u dijagnosticiranju bolesti štitnjače pri određivanju T3 toksikoze i kod prepoznavanja rane faze hipertireoidizma.

  TSH – hormon hipofize, pokazatelj je koliko u krvi ima viška ili manjka hormona štitnjače koje sama štitnjača otpušta.

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače, Štitna žlijezda