Fosfor

Opis analize:

Analiza fosfora se koristi za procjenu nivoa minerala u krvi i u dijagnosticiranju stanja za koja se zna da uzrokuju abnormalno visoke ili niske razine fosfora. Fosfati su vitalni za proizvodnju energije, funkciju mišića, nerava i kostiju. Oni također igraju važnu ulogu kao pufer, pomažući u održavanju kiselinsko-bazne ravnoteže tijela.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 4,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Fosforni testovi se najčešće naručuju zajedno s drugim testovima, poput onih za kalcij, paratiroidni hormon (PTH) i/ili vitamin D, kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju i/ili praćenju liječenja različitih stanja koja uzrokuju neravnotežu kalcija i fosfora. Testovi fosfora najčešće se rade na uzorcima krvi, a ponekad se mjere u uzorcima urina kako bi se pratilo njegovo izlučivanje putem bubrega.

  Fosfor koji nam je potreban dobijamo kroz hranu koju jedemo. Nalazi se u mnogim namirnicama i lahko se apsorbira u digestivnom traktu. Većina tjelesnih fosfata se kombinuje sa kalcijumom kako bi pomogla u formiranju kostiju i zuba. Manje količine se nalaze u mišićnom i nervnom tkivu. Ostatak se nalazi u ćelijama u cijelom tijelu, uglavnom se koristi za skladištenje energije.

  Nedostatak fosfora (hipofosfatemija) može biti uzrokovana pothranjenošću, malapsorpcijom, acidobaznom neravnotežom, povećanim kalcijem u krvi i poremećajima koji utiču na funkciju bubrega. A višak fosfora (hiperfosfatemija) može se uočiti kod povećanog unosa minerala, niskog nivoa kalcija u krvi i disfunkcije bubrega.

  Uz ozbiljan nedostatak fosfora, simptomi mogu uključivati ​​slabost mišića i konfuziju. Ekstremni višak fosfora može uzrokovati simptome slične onima kod niskog unosa kalcija, uključujući grčeve u mišićima, konfuziju, pa čak i napade.

  Povezane bolesti: Bolesti bubrega, Bolesti paratiroidne žlijezde, Elektroliti