Eritropoetin

Opis analize:

Eritropoetin (EPO) je hormon koji se prvenstveno proizvodi u bubrezima, a male količine proizvodi jetra. EPO igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), koji prenose kisik iz pluća u ostatak tijela. Ovaj test mjeri količinu eritropoetina u krvi.

Ako su bubrezi oštećeni i ne proizvode dovoljno eritropoetina, tada se proizvodi premalo eritrocita i može se razviti anemija.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 50,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Eritropoetin (EPO) je hormon koji se prvenstveno proizvodi u bubrezima, a male količine proizvodi jetra. EPO igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca (eritrociti), koji prenose kisik iz pluća u ostatak tijela. Ovaj test mjeri količinu eritropoetina u krvi.

    Ako imate stanje koje utiče na količinu kiseonika koju udišete, kao što je bolest pluća, možete proizvesti više EPO da biste pokušali da nadoknadite nizak nivo kiseonika. Ljudi koji žive na velikim nadmorskim visinama takođe mogu imati više nivoe EPO, kao i hronični pušači duhana.

    Ako proizvodite previše eritropoetina, što se može dogoditi kod nekih benignih ili malignih tumora bubrega i kod raznih drugih karcinoma, možete proizvesti previše eritropoetina (policitemija ili eritrocitoza). To može dovesti do povećanja gustine (viskoznosti) krvi, a ponekad i do visokog krvnog tlaka (hipertenzija), krvnih ugrušaka (tromboze), srčanog ili moždanog udara. Rijetko, policitemija je uzrokovana poremećajem koštane srži koji se zove policitemija vera, a ne povećanjem eritropoetina.

    Povezane bolesti: Anemije, Bolesti bubrega