Epstein Barr virus IgM

Opis analize:

Testiranje na Epstein-Barr virus (EBV) IgM antitijela je dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje akutne infekcije uzrokovane virusom Epstein-Barr. EBV je virus iz porodice Herpesviridae koji je široko rasprostranjen i obično uzrokuje zaraznu mononukleozu, također poznatu kao “bolest poljupca”. Ova analiza mjeri prisutnost IgM antitijela koja se proizvode u ranoj fazi infekcije EBV-om.

Referentne vrijednosti: Referentne vrijednosti za EBV IgM test obično se izražavaju kao pozitivne ili negativne. Pozitivan rezultat obično ukazuje na nedavnu infekciju EBV-om, dok negativan rezultat obično znači da nema dokaza o nedavnoj infekciji. Važno je napomenuti da prisutnost IgM antitijela može biti prisutna i u drugim uvjetima, stoga se rezultati obično tumače u kontekstu kliničkih simptoma i drugih laboratorijskih nalaza.

Priprema za analizu: Priprema za EBV IgM test obično ne zahtijeva posebne mjere, ali pacijenti bi trebali obavijestiti svog zdravstvenog radnika o svim lijekovima ili dodacima prehrani koje uzimaju, kao i o nedavnim bolestima ili infekcijama. To može biti korisno u tumačenju rezultata testa.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    EBV IgM test je koristan alat u dijagnostici akutnih infekcija uzrokovanih virusom Epstein-Barr, posebno u slučajevima sumnje na zaraznu mononukleozu. Rani i točan rezultat ovog testa može pomoći u donošenju odluka o liječenju i upravljanju simptomima. Međutim, važno je imati na umu da negativan rezultat ne isključuje prisutnost infekcije, posebno u ranim fazama bolesti. Stoga, ako postoje sumnje na EBV infekciju, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom kako bi se odredili dodatni dijagnostički postupci ili terapijski plan.

    Povezane bolesti: Virusološka serologija