Epstein Barr virus IgG

Opis analize:

Testiranje na Epstein-Barr virus (EBV) IgG antitijela je dijagnostički test koji se koristi za otkrivanje prisutnosti antitijela koja se formiraju kao odgovor na prethodnu ili trenutnu infekciju virusom Epstein-Barr. EBV je virus iz porodice Herpesviridae koji je povezan s infekcijama kao što su zarazna mononukleoza, limfom Burkitt, i drugi. IgG antitijela se proizvode tijekom kasne faze ili nakon infekcije i obično ostaju prisutna u tijelu nakon što infekcija prođe.

Referentne vrijednosti: Referentne vrijednosti za EBV IgG test obično su izražene kao pozitivne ili negativne. Pozitivan rezultat ukazuje na prisutnost IgG antitijela na EBV, što može ukazivati na prethodnu infekciju ili imunološki odgovor na trenutnu infekciju. Negativan rezultat može ukazivati na nedostatak imuniteta na EBV, ali također može biti prisutan u ranoj fazi infekcije kada tijelo još nije razvilo dovoljno antitijela.

Priprema za analizu: Priprema za EBV IgG test obično nije potrebna, ali pacijenti bi trebali obavijestiti svog zdravstvenog radnika o svim lijekovima ili dodacima prehrani koje uzimaju, kao i o bilo kakvim nedavnim bolestima ili infekcijama. To može pomoći u interpretaciji rezultata testa.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    EBV IgG test je koristan alat u dijagnostici prethodne infekcije EBV-om i procjeni imuniteta na virus. Ovaj test može biti posebno koristan u slučajevima sumnje na zaraznu mononukleozu ili drugu EBV povezanu bolest. Negativan rezultat ne isključuje prisutnost infekcije, posebno u ranim fazama bolesti, stoga je važno uzeti u obzir i kliničke simptome i druge laboratorijske nalaze pri interpretaciji rezultata. Ako postoji sumnja na EBV infekciju, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom radi daljnjih uputa o dijagnostici i liječenju.

    Povezane bolesti: Virusološka serologija