Coombsov test

Opis analize:

Testiranje na antiglobulin, također poznato kao Coombsov test, je imunološka laboratorijska procedura koja se koristi za otkrivanje prisustva antitijela protiv cirkulirajućih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u tijelu, koja potom izazivaju hemolizu.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 45,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Coombsov test provjerava antitijela koja mogu napasti vaša crvena krvna zrnca. Antitela su vitalni dio imunog sistema. Oni se bore protiv antigena (poput bakterija, virusa i drugih toksina) kako bi bili zdravi. Ali ponekad antitijela umjesto toga greškom napadaju normalne, zdrave ćelije.

  Prvo, važno je napomenuti da postoje dvije različite vrste Coombsovih testova: direktni i indirektni.

  • Direktni Coombsov test (ponekad se naziva direktnim antiglobulinskim testom) analizira crvena krvna zrnca da vidi postoje li antitijela vezana za njih. Često se koristi za dijagnosticiranje stanja povezanih s krvlju, kao što je autoimuna hemolitička anemija. Osobe s autoimunom hemolitičkom anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca jer ih tijelo prerano uništava.
  • Indirektni Coombsov test govori vašem ljekaru da li u vašem krvotoku postoje antitijela koja bi se mogla vezati za crvena krvna zrnca. Koristi se kao proces skrininga da se vidi kako ćete reagovati na transfuziju krvi. Indirektni Coombsov test se također rutinski daje kao dio prenatalnog testiranja.

  Povezane bolesti: Krvna slika, Upalni procesi