Candida spp kultura

Opis analize:

Invazivna kandidijaza je uzrokovana vrstom kvasca (ili gljivice) vrste Candida koja inficira tijelo. Ova infekcija može utjecati na krv, srce, mozak, oči, kosti i druge dijelove tijela. Dostupno je nekoliko tipova Candida testova za otkrivanje i dijagnosticiranje kandidijaze.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 10,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Candida je vrsta kvasca koja prirodno živi na koži i u ustima, grlu, probavnom traktu i vagini. Ponekad se ovaj kvasac razmnožava i uzrokuje gljivičnu infekciju poznatu kao kandidijaza. Invazivna kandidijaza je kada Candida inficira krv, mozak, srce, kosti, oči ili tkiva koja pokrivaju trbušne organe. Ako se kandidijaza pojavi u ustima ili grlu, to se zove oralni drozd. Ako se infekcija Candidom proširi u vaš krvotok, to se zove kandidemija.

    Ljudi koji imaju druga zdravstvena stanja često su u opasnosti od invazivne kandidijaze. Može biti teško odrediti koji su simptomi uzrokovani infekcijom Candidom. Neki uobičajeni simptomi invazivne kandidijaze uključuju groznicu i zimicu. Ako se infekcija Candidom proširi, simptomi se mogu razviti u zahvaćenim dijelovima tijela, kao što su srce, mozak, oči ili kosti.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti