Bris oka

Opis analize:

Bris konjunktive je laboratorijski test koji se izvodi za pacijente koji pate od konjuktivitisa poznatog i kao ružičasto oko. Konjunktivitis je upala konjunktive, tanko prozirno tkivo koje leži između bijelog dijela oka i unutarnje strane kapka.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 10,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Konjunktivitis može biti uzrokovan raznim uzrocima bakterija, virusa, alergija i prekomjerne upotrebe kontaktnih leća. Konjunktivitis uzrokovan bakterijama obično se viđa kod djece i starijih osoba. Infekcija uzrokovana i bakterijama i virusom je zarazna, ali se lako može liječiti i nije smrtonosna. Simptomi konjunktivitisa uključuju pretjerano suzenje, gusti žuti iscjedak koji formira koru oko očiju, posebno nakon drijemanja, svrbež i pečenje očiju.

  Test će analizirati vrstu infekcije:

  • Bakterijska: Konjunktivitis uzrokovan bakterijama može se izliječiti uz pomoć kapi za oči, masti i tableta prema receptu. Infekcija nestaje za nedelju dana.
  • Virusi: Konjunktivitis uzrokovan virusima obično je posljedica obične prehlade. Stoga i ova infekcija nestaje za četiri do sedam dana. Ako je infekcija uzrokovana šminkom, potrebno je voditi računa o tome jer može oštetiti rožnicu.
  • Alergije: Konjunktivitis uzrokovan alergijom se poboljšava kada se alergija liječi i alergen ukloni.

  Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti