Bris grla

Opis analize:

Bris grla je jedna od najčešćih mikrobioloških pretraga koja se radi kod sumnje na bakterijsku upalu grla. Uzorak se uzima sterilnim, vatenim brisom te uz pomoć špatule za potiskivanje jezika. Vatenim brisom se prelazi preko nepčanih lukova.

Referentne vrijednosti: Nalaz sadrži naziv bakterije ukoliko je izolirana i antibiogram.

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 10,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Uzorak se do mikrobiološkog laboratorija prenosi u transportnoj podlozi a zatim se nasijava na određenu mikrobiološku podlogu. Najčešći uzročnik upale grla je beta hemolitički streptokok kojeg dijelimo u skupine A, B, C, D, G (upalu ždrijela najčešće izaziva beta hemolitički streptokok grupe A).

    Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga što izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Valja spomenuti da se grlobolja također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka. Iako se streptokokna upala grla može javiti kod svih dobnih skupina, nekako najčešće zahvaća djecu.

    Razlog tomu je relativno lagana zaraza ovom bakterijom u zatvorenim prostorima kao što je škola ili vrtić, budući se prenosi zrakom ili dodirom sa zaraženom osobom ili nekim predmetom.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti