
Bakar
- Karakteristike oboljenja - Više informacija
Bakar se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući orašaste plodove, čokoladu, pečurke, školjke, integralne žitarice i sušenom voću. Voda za piće može sadržavati bakar dok teče kroz bakarne cijevi, a u hrani može biti prisutan kada ljudi kuhaju ili poslužuju hranu u bakarnim posudama.
I višak i nedostatak bakra su rijetki. Wilsonova bolest, rijedak nasljedni poremećaj, može dovesti do prekomjernog skladištenja bakra u očima, jetri, mozgu i drugim organima. Višak bakra (toksičnost) može se pojaviti i kod apsorpcije velikih količina tokom kratkog vremenskog perioda (akutna izloženost) ili različitih količina tokom dugog perioda (hronična izloženost).
Nedostatak bakra se povremeno može javiti u stanjima koja su povezana s teškom malapsorpcijom, kao što su cistična fibroza i celijakija, te kod dojenčadi koja se hrane isključivo formulama od kravljeg mlijeka. Može se javiti i kod pothranjene djece, kao i kod osoba koje unose velike doze vitamina koji sadrže cink.
Povezane bolesti: Elektroliti