ASTO

Opis analize:

ASTO (anti-streptolizin O) test mjeri prisutnost antitijela koja ciljaju streptolizin O, toksin koji proizvodi bakterija Streptococcus pyogenes. Ova analiza koristi se za pomoć u dijagnosticiranju nedavne streptokokne infekcije ili reumatizma uzrokovanog streptokoknom infekcijom.

Bakterija Streptococcus pyogenes uzročnik je različitih infekcija, uključujući grlobolju, tonzilitis i druge infekcije dišnog sustava. Streptokokna infekcija može uzrokovati stvaranje antitijela, uključujući ASTO, kao odgovor na proizvodnju toksina streptolizin O. Povećana razina ASTO može ukazivati na nedavnu infekciju Streptococcus pyogenes, što je važno kod brze dijagnoze i liječenja.

Također, povećane razine ASTO mogu biti povezane s reumatskom groznicom, autoimunom komplikacijom koja se može pojaviti nakon streptokokne infekcije. Testiranje ASTO može se koristiti za procjenu rizika od razvoja reumatske groznice i pravilno upravljanje stanjem.

Referentne vrijednosti: Normalne referentne vrijednosti za ASTO obično su negativne, što znači da nema prisutnosti antitijela.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 15,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Povezane bolesti: Imunologija