Apo B

Opis analize:

Apolipoprotein B-100 (koji se naziva i apolipoprotein B ili apo B) je protein koji je uključen u metabolizam lipida i glavni je proteinski sastojak lipoproteina kao što su lipoprotein vrlo niske gustine (VLDL) i lipoprotein niske gustine (LDL, “loši holesterol”). Ovaj test mjeri količinu apo B u krvi.

Nivoi Apo B-100 imaju tendenciju da odražavaju nivoe LDL holesterola, ovo je test koji se rutinski nalaže kao dio lipidnog profila.

Referentne vrijednosti: Normalne referentne vrijednosti za Apo B obično se izražavaju u mg/dL (miligrami po decilitru) ili g/L (grami po litri). Normalne razine Apo B obično variraju ovisno o laboratoriju i metodi testiranja.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 20,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Apolipoprotein B-100 (koji se naziva i apolipoprotein B ili apo B) je protein koji je uključen u metabolizam lipida i glavni je proteinski sastojak lipoproteina kao što su lipoprotein vrlo niske gustine (VLDL) i lipoprotein niske gustine (LDL, “loš holesterol”). Ovaj test mjeri količinu apo B u krvi.

    Apolipoproteini se kombinuju sa lipidima kako bi ih transportovali kroz krvotok. Apolipoproteini pružaju strukturni integritet lipoproteinima i štite vodoodbojne (hidrofobne) lipide u njihovom središtu. Većina lipoproteina je bogata holesterolom ili trigliceridima i prenosi lipide kroz tijelo kako bi ih ćelije apsorbirale.

    Povezane bolesti: Određivanje lipidnog satusa