Antitrombin III

Opis analize:

Antitrombin III test mjeri razinu antitrombinskog proteina u krvi. Antitrombin III je važan čimbenik u kontroli zgrušavanja krvi i sprečavanju stvaranja nepotrebno velikih krvnih ugrušaka.

Antitrombin III djeluje kao prirodni antikoagulant, sprečavajući nepotrebno stvaranje krvnih ugrušaka u krvi. Niske razine Antitrombin III mogu povećati rizik od tromboza (stvaranja ugrušaka u krvnim žilama) i povezanih komplikacija poput duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije. Testiranje razine Antitrombin III može pomoći u procjeni sklonosti pacijenta ka trombozi i omogućiti pravodobnu primjenu odgovarajućeg tretmana, uključujući antikoagulantnu terapiju, kako bi se spriječile ozbiljne posljedice.

Referentne vrijednosti: Normalne referentne vrijednosti za Antitrombin III obično se izražavaju u postocima. Normalna razina Antitrombin III obično je između 80% i 120% aktivnosti.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 75,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Analiza antitrombina prvenstveno se nalaže, zajedno s drugim testovima za prekomjerne poremećaje zgrušavanja, kako bi se istražio uzrok ponovnog stvaranja krvnih ugrušaka (tromboze). Testiranjem se procjenjuje aktivnost (funkcija) i količina antitrombina i pomaže u identifikaciji nedostatka antitrombina.

    Prvo se radi test aktivnosti kako bi se procijenilo da li je ukupna količina funkcionalnog antitrombina normalna. Ako je aktivnost antitrombina niska, tada se radi test antitrombinskog antigena kako bi se odredila količina prisutnog antitrombina. Ova dva testa mogu se koristiti za razlikovanje nedostataka antitrombina tipa 1 i tipa 2. Ako se otkrije nedostatak, oba antitrombinska testa se obično ponavljaju kasnije kako bi se potvrdili nalazi testa.

    Testiranje na antitrombin se ponekad može koristiti za procjenu osoba koji ne reaguju kako se očekuje na heparin. Heparin je antikoagulantni lijek koji se daje osobama koje imaju krvni ugrušak ili su pod povećanim rizikom od stvaranja neodgovarajućih krvnih ugrušaka. Efekti heparina su posredovani antitrombinom. Heparin može uvelike povećati aktivnost antitrombina, čime inhibira stvaranje krvnih ugrušaka, ali oni koji imaju manjak antitrombina otporni su na liječenje heparinom.

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Bolesti jetre, Koagulacija, Trombofilija