ANTI-TG – Antitijela štitnjače

Opis analize:

Antitiroglobulin antitijela (anti-TG) su usmjerena na tiroglobulin-sastavni dio stanica štitinjače. Tiroglobulin (Tg) je protein koji se stvara u folikulima štitnjače: zajedno s enzimom TPO (tiroidna peroksidaza), nužan je pri jodiranju L-tirozina i stvaranju hormona štitnjače T4 i T3. Tg i TPO su potencijalno autoantigeni.

Referentne vrijednosti: Idealna razina ovog markera u serumu je <0,040 ng/ml, što je najniža razina detekcije, a toleriraju se i vrijednosti do 1-2 ng/ml, obzirom da je moguće da kod nekih bolesnika bude prisutna mala količina ostatnog tkiva štitnjače nakon operacije. Također, važno je napomenuti da se serumsku razinu tireoglobulina nikad ne smije interpretirati bez određivanja serumske vrijednosti antitireoglobulinskih protutijela (TgA, anti-Tg). Povišena razina antitireoglobulinskih protutijela može „sakriti“ ev. povišenu razinu tireiglobulina, tako da se kod vrijednosti anti-Tg preko 115 IU/ml, vrijednost tireoglobulina smatra nepouzdanom.

Priprema za analizu: Šest sedmica prije vađenja krvi potrebno je barem u jednom obroku dnevno imati zastupljene namirnice koje sadrže gluten. U tom slučaju možete se u potpunosti pouzdati u rezultat ovog nalaza. U protivnom, moguć je lažno negativan nalaz. Ovisno o “stupnju nepodnošenja” glutena, o uzimanju glutena prije pretrage konzultirajte se sa svojim doktorom.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    TG se u normalnim uvjetima ne izlučuje u krvotok. Međutim, oštećenja folikula štitinjače tokom upalnih stanja (tireoiditisa i autoimunog hipotireoizma) ili ubrzani poremećeni rast tkiva štitinjače (što se može primjetiti u Gravesovoj bolesti) može dovesti do propuštanja TG u krv. To rezultira stvaranjem autoantitijela na TG (anti-TG) kod nekih pojedinaca.

    Povišenu razinu antitijela na tiroglobulin (anti-Tg) nalazimo u serumu osoba koje imaju: -Hashimotov tiroiditis – primarni miksedem – Gravesova bolest – blaga hiper- ili hipotireoza – druge autoimune bolesti (reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus) Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javlja u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis.

    U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Koncentracija antitijela u krvi varira s obzirom to koliko je autoimuna bolest aktivna, te ih je potrebno kontrolirati barem jednom godišnje. Tretiranjem autoimune bolesti, odnosno imunološkog sustava, moguće je značajno smanjiti koncentraciju antitijela u krvi. Anti.TG je dijagnostičkei nedovoljno osjetljiv, pa se najčešće kombinira s antitijelima na tireoidnu peroksidazu (anti-TPO). Zajedno s antitijelima anti-TPO, anti -Tg nađen je kod 70-80% osoba oboljelih od Hashimota i kod 30% osoba sa Gravesovom bolesti. Razina anti-Tg može se tijekom bolesti potpuno normalizirati, no isto tako i opet porasti.

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače