Antinuklearna antitijela (ANA)

Opis analize:

ANA test detektira antinuklearna antitijela u krvi. Vaš imuni sistem obično čine antitijela, koja pomažu u borbi protiv infekcija, dok antinuklearna antitijela često napadaju vlastiti tkivo odnosno jezgru svake ćelije.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: titar <1:80

Priprema za analizu: Ako se uzorak vaše krvi koristi samo za ANA test, možete jesti i piti normalno prije testa, no ako će se uzorak krvi koristiti i za dodatne testove, možda nećete smjeti konzumirati hranu određeno vrijeme prije testa. O tome će vam vaš liječnik dati konkretne upute.

Neki lijekovi mogu utjecati na tačnost testa, stoga obavijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate.

bolesti kod kojih se nalazi povišen titar ANA postotak pacijenata koji kod navedene bolesti imaju povišen titar ANA
aktivni SLE (sistemski lupus eritemat.) 95-100%
inaktivni SLE 80-100%
medikamentima inducirani LE 95%
MCTD (kolagenoza) 100%
sistemska skleroza 85-95%
Poly-/Dermatomyositis 30-50%
Sjögren-Syndrom 70-80%
reumatoidni artritis 20-40%
kronični aktivni hepatitis 20-40%

Cijena analize: 35,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  U većini slučajeva, pozitivan ANA test pokazuje da vaš imuni sistem pogrešno napada vlastito tkivo, ili drugim riječima, pokazuje autoimune reakcije. No, neke osobe mogu imati pozitivan ANA test čak i kada su potpuno zdravi.

  Vaš liječnik može vas uputiti na ANA test ako smatra da imate autoimunu bolest, kao što je lupus, reumatoidni artritis ili skleroderma. Mnoge reumatske bolesti imaju slične znakove i simptome – bol u zglobovima, umor i vrućicu. ANA test ne može potvrditi određenu dijagnozu, no može pomoći kako bi se isključile neke eventualne bolesti.

  Ako je ANA test pozitivan, liječnik vas može uputiti na testiranje krvi kako bi se utvrdila prisutnost pojedinih antinuklearnih antitijela, od kojih su neka specifična za određene bolesti.
  Prisutnost bilo koje vrste antinuklearnih antitijela je pozitivan rezultat testa. Ipak, pozitivan rezultat ne mora značiti da će se razviti bolest. Mnoge osobe kod kojih je ANA test pozitivan nikada ne obolijevaju – osobito žene starije od 65 godina.

  Mononukleoza je jedna vrsta infekcije koja je povezana s razvojem antinuklearnih antitijela. Također, neki lijekovi za snižavanje krvnog tlaka te određeni lijekovi protiv konvulzija mogu uzrokovati formiranje antitijela.

  Ako vaš ljekar posumnja da imate autoimunu bolesti, vjerojatno će vas uputiti na niz drugih testova. Rezultat vašeg ANA testa je samo jedan dio ispitivanja koje liječnik može provesti kako bi utvrdio uzrok vaših znakova i simptoma.

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Imunologija