Anti-TSH receptor

Opis analize:

Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Autoimuni poremećaj u kojem dolazi do pojačanog rada štitnjače (hipertireoza) manifestuje se stvaranjem protutijela usmjerenih na TSH receptore koji se nalaze na površini stanica štitnjače. U normalnom stanju TSH preko ovih receptora regulira rad štitnjače odnosno količinu proizvedenih hormona.

Referentne vrijednosti: <1,8

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 50,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Antitijela na TSH receptore ili TSH stimulirajući imunoglobulin (TSI) su protutijela koja šalju krivu informaciju stanicama štitnjače, kao da tijelo nema dovoljno hormona štitnjače a zapravo ih ima. Ovakav autoimuni poremećaj se događa u Graves-ovoj i Basedow-ljevoj bolesti štitnjači. Važno je naglasiti da se koncentracija protutijela u krvi pacijenata mijenja i govori nam o dinamici bolesti, tako da često pacijenti jedno vrijeme imaju uredne laboratorijske vrijednosti protutijela što govori u prilog smirivanja bolesti, a potom se opet bolest može rasplamsati što je obično praćeno povišenim vrijednostima protutijela.

    Protutijela štitnjače mogu izazivati i različite smetnje vida od pojave dvoslika, preko izbuljenih očiju (egzoftalmusa) do ograničene pokretljivosti očiju.

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače