Anti-TPO – Antitijela štitnjače

Opis analize:

Antitijela su odbrambene bjelančevine (imunoglobulini) koje se stvaraju kad u tijelo uđu antigeni, tj. tvari koje pokreću specifičan imunološki odgovor i potiču stvaranje protutijela s kojima zatim reaguju. Funkcija antitijela je zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica, tumora i drugih uzročnika bolesti.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: < 34 kIU/L NAPOMENA: Laboratorijsku pretragu (vađenje krvi) antitijela štitnjače preporučljivo je napraviti kad se pojave simptomi sniženih ili povišenih vrijednosti hormona štitnjače kao što su iznenadno debljanje ili mršavljenje, pojačano znojenje, ubrzan rad srca, suha koža, drhtavica itd.

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 30,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Ponekad imuni sistem ne prepoznaje i pretjerano reagira protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Tako nastaju razne autoimune bolesti. Povišena razina antitijela u krvi, ali i snižena, upućuju na nerazmjer koji često vodi i do bolesti štitnjače.

    Anti-TPO – protutijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze, a koji je važan za proizvodnju hormona štitnjače (tiroksin ili T4 i trijodtironin ili T3).

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače