Anti-TG i anti-TPO – Antitijela štitnjače

Opis analize:

Posljedica djelovanja antitijela na štitne žlijezde može biti promjena funkcije štitne žlijezde, tj. pojačano ili smanjeno lučenje hormona.

Referentne vrijednosti: REFERENTNE VRIJEDNOSTI ZA ANTI-TPO Muškarci i žene: < 34 kIU/L REFERENTE VRIJEDNOSTI ZA ANTI-TG Idealna razina ovog markera u serumu je <0,040 ng/ml, što je najniža razina detekcije, a toleriraju se i vrijednosti do 1-2 ng/ml, obzirom da je moguće da kod nekih bolesnika bude prisutna mala količina ostatnog tkiva štitnjače nakon operacije. Također, važno je napomenuti da se serumsku razinu tireoglobulina nikad ne smije interpretirati bez određivanja serumske vrijednosti antitireoglobulinskih protutijela (TgA, anti-Tg). Povišena razina antitireoglobulinskih protutijela može „sakriti“ ev. povišenu razinu tireiglobulina, tako da se kod vrijednosti anti-Tg preko 115 IU/ml, vrijednost tireoglobulina smatra nepouzdanom.

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 60,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Glavna antitijela štitne žlijezde su:

  Anti-TPO– protutijelo usmjereno na blokiranje enzima tiroidne peroksidaze, a koji je važan za proizvodnju hormona štitne žlijezde (tiroksin ili T4 i trijodtironin ili T3);
  Anti-TG– protutijelo usmjereno na tireoglobulin koji je dio stanica štitne žlijezde, glavni protein štitnjače koji je odgovoran za nakupljanje joda;
  Antitijela štitne žlijezde su obrambene bjelančevine (imunoglobulini) koje se stvaraju kad u tijelo uđu antigeni, tj. tvari koje pokreću specifičan imunološki odgovor i potiču stvaranje protutijela s kojima zatim reagiraju.

  Funkcija antitijela štitne žlijezde jeste zaštita organizma od bakterija, virusa, gljivica, tumora i drugih uzročnika bolesti. Ponekad imuni sistem ne prepoznaje i pretjerano reagira protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Tako nastaju razne autoimune bolesti. Povišena razina antitijela u krvi, ali i snižena, upućuju na nerazmjer koji često vodi i do bolesti štitnjače.

  Povezane bolesti: Autoimune bolesti, Hormoni štitnjače