Anti-dsDNA

Opis analize:

Anti-dsDNA su antitijela koja pripadaju skupini anti nuklearnih antitijela, a njihov ciljani antigen je dvolančana DNA.

Anti-dsDNA test se koristi za dijagnosticiranje sistemskog eritemskog lupusa (SLE), kod osoba koje imaju pozitivna antinuklearna antitijela (ANA), te kliničke znakove i simptome koji ukazuju na lupus.

Referentne vrijednosti: 40-90% pacijenata koji boluju od Lupus erythematodes-a imaju ova autoantitijela

Priprema za analizu: Nije potrebna nikakva posebna priprema pacijenta za ovu analizu.

Cijena analize: 60,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Primjeri nekih znakova i simptoma lupusa uključuju: -Bol u mišićima, bol u obliku artritisa u jednom ili više zglobova (ali ne i manje oštećenja zglobova), crveni osip koji često sliči leptiru preko područja nosa i obraza (malarni osip), visoka temperatura, postojan umor, slabost, osjetljivost kože na svjetlo, gubitak kose i gubitak težine, trnci u rukama ili nogama, upala i oštećenja organa i tkiva, uključujući bubrege, pluća, srce, obloge srca, središnji živčani sustav i krvne žile.

    Anti-dsDNA ponekad je prisutna kod bolesti poput kroničnog hepatitisa, primarne bilijarne ciroze i infektivne mononukleoze. Takođe su prisutna kod onih koji uzimaju lijekove poput procainamida i hidralazina. U takvim uvjetima obično se ne testira niti nadzire.

    DS-DNA At test je važan alat u dijagnostici autoimunih bolesti, posebno sistemskog lupus eritematozusa (SLE), gdje prisutnost DS-DNA autoantitijela može biti karakteristična. Rani otkrivanje autoimunih bolesti omogućuje raniji početak liječenja i upravljanje simptomima, što može poboljšati kvalitetu života pacijenata i smanjiti rizik od komplikacija. Međutim, važno je imati na umu da DS-DNA At test treba tumačiti zajedno s drugim kliničkim podacima i dodatnim testovima kako bi se postavila adekvatna dijagnoza. Pacijenti trebaju surađivati s svojim zdravstvenim timom kako bi razumjeli rezultate testa i planirali daljnju skrb ili terapiju prema njima.

    Povezane bolesti: Autoimune bolesti