Anaerobne bakterije/kultivacija

Opis analize:

Analiza anaerobnih bakterija koristi se za kultivaciju i identifikaciju anaerobnih bakterijskih uzročnika infekcija. Anaerobne bakterije su mikroorganizmi koji mogu rasti i razvijati se u okruženjima s malo ili bez kisika.

Analiza anaerobnih bakterija koristi se za dijagnosticiranje infekcija uzrokovanih ovim bakterijama. Uzorci uzeti iz tijela, poput krvi, tkiva ili drugih tekućina, stavljaju se u posebno okruženje bez kisika kako bi se omogućio rast anaerobnih bakterija. Ovaj postupak omogućuje identifikaciju specifičnih vrsta bakterija koje mogu biti uzrok infekcije. Identifikacija uzročnika je važna za propisivanje odgovarajućeg liječenja i sprječavanje komplikacija.

Referentne vrijednosti: Nema referentnih vrijednosti za ovu analizu, jer se ne mjeri konkretni parametar, već se radi o postupku kultivacije i identifikacije bakterija.

Priprema za analizu: Nema posebne pripreme potrebne za samu analizu.

Cijena analize: 15,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Kulture se pregledavaju svakih 48 sati. Preliminarni izvještaji dostupni su nakon 48 sati. Izvještaji o kulturi bez rasta bit će izdani nakon 5 dana. Završetak izvještaja o kulturi može potrajati 7-10 dana nakon prijema uzorka, u zavisnosti od prirode izolovanih mikroorganizama.

    Povezane bolesti: Mikrobiologija i infektivne bolesti