Alkohol u krvi

Opis analize:

Testiranje krvi na alkohol može se koristiti kako bi se utvrdilo da li je osoba nedavno konzumirala alkohol i/ili da bi se razumio obrazac upotrebe alkohola. Test krvi na alkohol mjeri količinu alkohola, biomarkera ili metabolita u krvi ili serumu osobe. Serum je tekući dio krvi koji ostaje nakon krvnih ugrušaka. Metaboliti alkohola su supstance koje nastaju kako se jetra razgrađuje i tijelo se oslobađa alkohola, dok je alkoholni biomarker supstanca koja je prisutna tek nakon konzumiranja alkohola.

Referentne vrijednosti:

Priprema za analizu:

Cijena analize: 40,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Uobičajeni način mjerenja upotrebe alkohola je određivanje količine alkohola u krvi osobe. Količina alkohola u krvi neke osobe naziva se sadržajem alkohola u krvi (BAC) ili koncentracijom alkohola u krvi.

    Jednom konzumiran, alkohol ostaje u tijelu osobe sve dok se ne razgradi, prvenstveno u jetri. Kada osoba pije brže nego što njena jetra može razgraditi alkohol, njihov BAC se povećava. Dok mjerenje BAC-a neke osobe može pokazati količinu alkohola koju je nedavno konzumirao, metaboliti alkohola mogu se izmjeriti kako bi se izmjerila hronična upotreba alkohola ili recidiv nakon perioda prisebnosti.

     

    Povezane bolesti: