Alfa amilaza ukupna

Opis analize:

Analiza ukupne alfa amilaze mjeri nivo ovog enzima u krvi. Alfa amilaza je enzim koji se proizvodi u gušterači i pljuvačnim žlijezdama, a igra važnu ulogu u razgradnji škroba i ugljikohidrata.

Ukupna alfa amilaza test se koristi za procjenu funkcije gušterače i otkrivanje mogućih problema povezanih s njom. Povišene razine ukupne alfa amilaze u krvi mogu ukazivati na upalu gušterače, akutni ili kronični pankreatitis. Analiza ukupne alfa amilaze može pomoći u dijagnosticiranju ovih stanja i omogućiti pravodobno liječenje kako bi se smanjili rizik od komplikacija.

Referentne vrijednosti: Normalne referentne vrijednosti za ukupnu alfa amilazu obično se izražavaju kao numeričke vrijednosti u jedinicama poput U/L (jedinice po litri) ili mU/L (milijednica po litri). Normalne vrijednosti variraju ovisno o laboratoriju.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 5,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Testovi na amilazu u krvi ili urinu uglavnom se koriste za dijagnosticiranje problema s gušteračom, uključujući pankreatitis, koji je upala gušterače. Također se koristi za praćenje hroničnog (dugotrajnog) pankreatitisa.

    Povećanje i smanjenje nivoa amilaze se očituje u krvi prije urina, tako da se test urina na amilazu može uraditi sa ili nakon krvnog testa amilaze.

    Jedna ili obje vrste testa amilaze također se mogu koristiti za dijagnosticiranje ili praćenje liječenja drugih poremećaja koji mogu utjecati na nivoe amilaze, kao što su poremećaji pljuvačnih žlijezda i određena probavna stanja.

    Povezane bolesti: Bolesti gušterače, Enzimi, Probavni trakt