Alfa amilaza u urinu

Opis analize:

Analiza alfa amilaze u urinu mjeri nivo ovog enzima u urinu kako bi se procijenila funkcija gušterače i otkrile moguće bolesti povezane s njom.

Alfa amilaza je enzim koji proizvodi gušterača i igra ključnu ulogu u razgradnji škroba i ugljikohidrata u tijelu. Njen nivo u urinu može ukazivati na funkcioniranje gušterače. Povišene razine alfa amilaze u urinu mogu biti znak problema s gušteračom, poput akutnog ili kroničnog pankreatitisa, upale gušterače. Analiza alfa amilaze u urinu može biti korisna za rano otkrivanje ovih stanja i omogućiti pravovremeno liječenje.

Referentne vrijednosti: Normalne referentne vrijednosti za alfa amilazu u urinu obično se izražavaju kao numeričke vrijednosti u jedinicama poput U/L (jedinice po litri) ili mU/min (milijednica po minuti). Normalne vrijednosti variraju ovisno o laboratoriju.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 5,00 KM

 • Karakteristike oboljenja - Više informacija

  Amilaza je enzim, vrsta proteina koji pomaže tijelu da razgradi ugljikohidrate. Gušterača i pljuvačne žlijezde u ustima proizvode amilazu. Obično postoji mala količina amilaze u krvi i urinu. Ali previsoki nivoi mogu ukazivati ​​na zdravstveni problem.

  Ljekar može preporučiti test amilaze za dijagnosticiranje ili praćenje:

  • Problema sa gušteračom, kao što su pankreatitis, žučni kamenac ili rak pankreasa
  • Poremećaj upotrebe alkohola (alkoholizam)
  • Cistična fibroza
  • Poremećaje hranjenja
  • Infekcija

  Ako je nivo amilaze visok, to može ukazivati ​​na problem u pankreasu. Nizak nivo amilaze može ukazivati ​​na problem pankreasa, jetre ili bubrega ili cističnu fibrozu.

  Povezane bolesti: Bolesti bubrega, Bolesti gušterače, Bolesti jetre, Pretrage mokraće