Aldolaza

Opis analize:

Aldolaza je enzim koji ima važnu ulogu u metabolizmu šećera i energije. Analiza mjeri nivo aldolaze u krvi kako bi se procijenila funkcija mišića i otkrile moguće mišićne bolesti.

Aldolaza je ključni enzim u procesu metabolizma glukoze i sudjeluje u stvaranju energije potrebne za normalno funkcioniranje mišića. Povišene razine aldolaze u krvi mogu ukazivati na oštećenje mišića i upalu mišićnog tkiva, što je karakteristično za različite mišićne bolesti poput miozitisa ili distrofije mišića. Ova analiza može biti korisna za dijagnosticiranje ovih stanja i praćenje njihovog tijeka tijekom liječenja.

Referentne vrijednosti: Referentne vrijednosti za aldolazu obično se izražavaju kao numeričke vrijednosti u jedinicama poput U/L (jedinice po litri) ili mU/L (milijednica po litri). Normalne vrijednosti variraju ovisno o laboratoriju.

Priprema za analizu: Nije potrebna posebna priprema.

Cijena analize: 20,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Svrha testiranja aldolaze je dijagnosticiranje i praćenje određenih stanja koja oštećuju skeletne mišiće i organe.

    Testiranje aldolaze može otkriti oštećenje mišića ili organa koje je nastalo zbog ozljede ili stanja koje utječe na mišiće ili organe. Kao dijagnostički test, testiranje aldolaze se koristi s drugim testovima mišićnih enzima kako bi se pomoglo u dijagnosticiranju mišićnih bolesti kao što su mišićna distrofija, polimiozitis i dermatomiozitis.

    Testiranje aldolaze također može pomoći liječnicima da shvate uzrok određenih poremećaja mišića. Mnogi poremećaji mišića nastaju u nervnom sistemu i uzrokuju mišićnu slabost ili bol. Mjerenje aldolaze može pomoći doktorima da saznaju da li izvor ovih problema s mišićima potiče iz nervnog sistema ili u tkivima samih mišića.

    Povezane bolesti: Enzimi, Upalni procesi