Adrenokortikotropni hormon (ACTH)

Opis analize:

Adrenokortikotropni hormon (ACTH) ili kortikotropin peptidni je hormon koji se stvara u hipofizi. Stimulira stvaranje i izlučivanje glukokortikoida (naročito kortizola) iz adrenalnog korteksa. Stvaranje glukokortikoida regulirano je različitim faktorima. Visoke koncentracije glukokortikoida u krvi povećavaju izlučivanje ACTH mehanizmom negativne povratne sprege.

Referentne vrijednosti: Muškarci i žene: 1,6 – 13,9 pmol/L

Priprema za analizu: Zbog dnevnih oscilacija, krv se uzima u jutarnjim satima (do 10h).

Cijena analize: 35,00 KM

  • Karakteristike oboljenja - Više informacija

    Koncentracije ACTH pokazuju dnevne razlike, s tim da su ujutro visoke a navečer niske. Stoga je, kao i kod kortizola, vrlo važno znati vrijeme uzorkovanja za interpretaciju rezultata. Određivanje ACTH u plazmi vrlo je korisno u diferencijalnoj dijagnozi Cushingove bolesti (hipersekrecija ACTH), tumora koji autonomno proizvode ACTH, hipopituitarizma s manjkom ACTH, te ektopičkog ACTH sindroma.

    Također, određivanje ACTH može biti važno kod diferencijalne dijagnoze adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest). ACTH koji ne nastaje u hipofizi naziva se ektopički ACTH. Često je povezan sa mikrocelularnim karcinomom pluća. U rijetkim slučajevima ektopički ACTH može nastati kod tumora timusa, adenokarcinoma pankreasa ili bronhialnih karcinoida.

    Povezane bolesti: Hormoni nadbubrežne žlijezde, Ostali hormoni